INTREBARI FRECVENTE DESPRE SEV

Ce este Serviciul European de Voluntariat (SEV/EVS)?

Serviciul European de Voluntariat este un program al Comisiei Europene, din cadrul programului Tineret in Actiune, care permite tinerilor sa desfasoare activitati de voluntariat cu durate de pana la 12 luni in organizatii dintr-o intr-o alta tara decat tara lor de resedinta. Acest serviciu de voluntariat promoveaza solidaritatea intre tineri si este un adevarat "serviciu de invatare": dincolo de beneficiile aduse comunitatilor locale, voluntarii SEV deprind noi abilitati, limbi straine si descopera alte culturi.

Care e diferenta dintre "stagiu SEV" si "proiect SEV"?

Stagiul SEV, adica perioada pe care o petreci tu, ca voluntar, in tara gazda si sarcinile tale de acolo, se deruleaza intotdeauna pe baza si in cadrul unui proiect SEV. Obiectivele stagiului tau, pe langa indeplinirea sarcinilor trasate pentru tine in cadrul proiectului, sunt invatarea non-formala si dezvoltarea ta personala. Obiectivele proiectului SEV sunt insa indreptate si inspre beneficiul comunitatii locale si sunt mult mai ample. De asemenea, un proiect SEV poate implica mai multi voluntari aflati in stagii SEV in acelasi timp sau la timpi diferiti din derularea proiectului, dupa necesitatile acestuia. Fiecare proiect SEV este scris si implementat fie (de regula) de organizatia gazda, fie de cea de trimitere si este supus spre aprobare si finantare la agentia nationala din tara respectiva, cu mentionarea nominala a voluntarilor selectati pentru implicarea in proiectul respectiv.

Unde poate avea loc un stagiu SEV?

Tu alegi tara in care doresti sa desfasori stagiul SEV! Desigur ca tara respectiva trebuie sa fie una dintre tarile participante la acest program si, de asemenea, trebuie sa existe la momentul respectiv organizatii de acolo acreditate pentru gazduire SEV care sa aiba proiecte SEV in derulare sau in curs de planificare. Majoritatea oportunitatilor de voluntariat SEV se regasesc in statele membre UE, la care se adauga Norvegia, Islanda si Liechtenstein. Alte locatii posibile sunt zonele aflate la granitele UE, precum estul si sud-estul Europei, regiunea mediteraneana si zona Caucazului. Stagiile SEV mai pot avea loc si in tari din America Latina, Africa sau Asia, insa pentru aceste locatii exista conditii speciale. Lista completa a tarilor participante la program o gasesti descarcand Ghidul Programului.

Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a participa intr-un stagiu SEV?

Singura conditie ce trebuie indeplinita de cei care doresc sa se implice in SEV este sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani si sa aiba rezidenta legala in Romania. Nu este nevoie de cunostinte de limba, calificari, competente sau abilitati speciale, experienta profesionala de vreun fel. Tocmai acesta este farmecul programului SEV: ofera oportunitati de invatare tuturor, fara discriminare! Ghidul programului stipuleaza explicit ca voluntarii sunt alesi independent de grupul lor etnic, religie, orientare sexuala, opinie politica, etc. Organizatiile gazda pot uneori elabora un profil mai specific al voluntarului, justificat de natura sarcinilor din cadrul proiectului sau de contextul acestuia – dar chiar si in acest caz, nu este permisa selectia pe baza calificarilor profesionale sau educationale.

Obs.: In cazul voluntarilor cu oportunitati reduse, vasrta minima poate fi si de 16 ani; voluntarii cu oportunitati reduse sunt tineri dezavantajati datorita unor obstacole sociale, obstacole economice, dificultati educationale, diferente culturale, probleme de sanatate sau obstacole geografice.

Cum te inscrii in acest program?

Participarea la Serviciul European de Voluntariat nu presupune o simpla "inscriere" in program sau intr-o baza de date, ci aplicarea la proiecte SEV concrete, derulate in cadrul programului. Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa identifici o organizatie de trimitere SEV din Romania. Sunt peste 100 de astfel de organizatii in Romania, acreditate de agentia nationala (ANPCDEFP) care gestioneaza acest program si programul Tineret in Actiune in general in tara noastra. Impreuna cu organizatia de trimitere vei cauta o organizatie gazda potrivita si vei aplica la un proiect SEV al acesteia, care sa fie pe placul tau. Acceseaza sectiunea Pasii pentru a deveni voluntar SEV pentru a intelege mai bine mecanismul de aplicare.

Cum gasesti o organizatie de trimitere sau gazda? Cum alegi activitatea in care te poti implica?

Organizatiile de trimitere sau cele gazda pot fi organizatii nonguvernamentale (ONG-uri), autoritati locale sau regionale sau alti actori ce actioneaza in diverse domenii precum cel social, cultural, de mediu, tineret, etc. Ele pot fi identificate accesand baza de date europeana care contine toate organizatiile acreditate sa desfasoare proiecte SEV, a carei adresa web o gasesti in sectiunea "Cum sa cauti o oportunitate SEV". De asemenea, poti contacta Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP), agentie care este responsabila pentru gestionarea la nivel national a programului SEV in Romania.

Ce costuri presupune programul?

Acest program este finantat de Comisia Europeana si iti asigura sprijin financiar cvasi-complet pentru ca tu, ca tanar voluntar european, sa poti participa la un stagiu SEV si sa te dezvolti astfel personal si profesional. In cadrul unui stagiu SEV voluntarul are asigurate: transportul international (din tara de origine in tara gazda si retur), cazarea, masa, transportul local, un curs de limba si asigurarea de sanatate. In plus, voluntarul primeste o alocatie de trai o suma fixa, stabilita la nivel european in functie de conditiile economice din fiecare tara.

In cat timp de la aplicatie pot pleca in stagiul SEV?

Voluntarul trebuie sa fie constient ca intre momentul identificarii unei organizatii gazda potrivite si inceperea stagiului SEV se deruleaza un proces care poate dura destul de mult timp si ca atare trebuie sa se inarmeze cu putina rabdare. Perioada de timp poate sa difere de la 2 pana la 4 luni sau chiar dublu de atat, pentru ca sunt cativa pasi ce trebuie urmati. Acceseaza sectiunea "Pasii pentru a deveni voluntar SEV" pentru o schema a pasilor de urmat si a duratei estimate a fiecarui pas.

Ce presupune interviul cu organizatia gazda?

In procesul de selectie al voluntarului, unele organizatii gazda se bazeaza doar pe scrisoarea de motivatie si CV-ul voluntarului sau pot introduce si alte etape de selectie precum organizarea unui interviu cu voluntarul candidat la stagiul SEV. Acest pas nu este o cerinta obligatorie a programului SEV. Interviul respectiv poate lua mai multe forme: fie prin telefon, fie prin mecanisme online. De obicei interviul este o buna ocazie pentru organizatia gazda sa ia un prim contact direct cu voluntarul, dincolo de intermedierea organizatiei de trimitere, subiectele de discutie referindu-se de regula la motivatia voluntarului de a participa la programul SEV, interesele acestuia, experiente anterioare, samd.

Cum functioneaza baza de date SEV?

Aceasta baza de date la nivel european cuprinde informatii cu privire la toate organizatiile din Europa, inclusiv din Romania, care au obtinut acreditarea in cadrul actiunii SEV, fie ca organizatie de trimitere de voluntari, fie in calitate de organizatie gazda a unui proiect si a unor voluntari SEV. In unele cazuri este implicata si o a treia categorie - organizatia de coordonare - care are un rol de intermediere intre organizatia gazda si cea de trimitere in anumite cazuri. Tinerii care cauta organizatii acreditate SEV pentru participarea intr-un stagiu de voluntariat SEV pot accesa baza de date la adresa aceasta pentru a vedea toate organizatiile acreditate in cadrul SEV. Baza de date permite voluntarilor sa caute organizatii de trimitere SEV din tara lor de cetatenie; de asemenea, permite tinerilor sa vada organizatiile acreditate ca organizatii de gazduire SEV din alte tari, care pot fi sortate dupa criterii care includ locatia geografica, domeniile de activitate, proiecte demarate si alte criterii.

Primesc vreun certificat de participare sau diploma la sfarsitul stagiului SEV?

In urma stagiului SEV, voluntarul are dreptul de a i se elibera un certificat Youthpass. Certificatul Youthpass este un document de recunoastere a activitatilor de formare si a competentelor obtinute in cadrul programului Tineret in Actiune (TiA). Certificatul vizeaza competentele obtinute in contexte non-formale (si informale) si ofera tinerilor implicati in proiecte TiA posibilitatea de a descrie ce au facut/invatat/obtinut (in termeni de activitati, cunostinte, abilitati, atitudini) prin participarea la proiectele respective. Pentru mai multe informatii accesati site-ul oficial dedicat Youthpass.

La ce iti este util Youthpass? Cine il recunoaste?

Certificatul Youthpass cuprinde o auto-evaluare a competentelor obtinute in urma implicarii tale in cadrul SEV si a programului Tineret in Actiune in general. Youthpass ofera o descriere individualizata a activitatilor intreprinse de tine in timpul stagiului SEV si, cel mai important, o recunoastere a rezultatelor procesului de invatare non-formala in care ai fost implicat, fie ca vorbim despre noi cunostinte, fie de abilitati sau competente. Certificatul Youthpass poate fi folosit pentru:

* a-ti administra mai bine parcursul de formare individuala si a reflecta rezultatele invatarii non-formale;
* a obtine o recunoastere sociala a activitatii desfasurate;
* a-ti mari sansele de angajare, in cazul in care angajatorul decide sa tina cont de aceast certificat nonformal european;
* a-ti mari sansele de acces la diferite forme de invatare pe parcursul vietii (lifelong learning).

Desi nu reprezinta o acreditare formala a competentelor, poti folosi certificatul Youthpass pentru a demonstra participarea ta la o experienta educationala si o perioada de invatare non-formala, si anume stagiul SEV, si poate fi util in relatia ta cu o serie de actori: angajatori, insitutii de educatie, organizatii non guvernamentale, formatori etc.

Cum te poti pregati pentru stagiul SEV?

Voluntarii SEV participa la patru sesiuni de formare si/sau evaluare: o sesiune de instruire inainte de plecare, una la sosirea in tara gazda, o sesiune de evaluare intermediara (daca serviciul dureaza mai mult de 4 luni) si una de evaluare finala.

Instruirea premergatoare plecarii (cca 3 zile) se desfasoara in grup, impreuna cu toti tinerii care urmeaza sa plece in stagii SEV in perioada respectiva, si ofera voluntarilor oportunitatea de a vorbi despre asteptarile lor, de a-si dezvolta motivatia si de a obtine informatii cu privire la tara gazda si la programul Tineret in Actiune in general. Aceasta poate fi, de asemenea, o buna oportunitate ca voluntarii sa se intalneasca si sa discute cu fosti voluntari SEV. Instruirea la sosire (cca 7 zile) se desfasoara la sosirea in tara gazda, impreuna cu voluntarii SEV sositi in tara in perioada respectiva; in cadrul acestei sesiuni se prezinta notiuni despre tara si limba tarii in cauza, in acelasi timp ajutand diferitii voluntari SEV aflati la momentul respectiv in diferite stagii in tara respectiva sa se cunoasca mai bine unii pe altii.

Evaluarea intermediara (cca 2-3 zile) furnizeaza voluntarilor o oportunitate de a-si evalua experienta pana in momentul respectiv, precum si de a intalni alti voluntari, din alte proiecte derulate in tara gazda. Evaluarea finala (cca 3 zile) vizeaza scopuri, obiective, motivatie, asteptari si sarcini efectuate pe parcursul stagiului. Aceasta aduce impreuna voluntarii si organizatiile lor de trimitere, in scopul reflectiei cu privire la ceea ce s-a intamplat in timpul activitatii SEV si al evaluarii sustinerii si comunicarii oferite de organizatiile de trimitere. De asemenea, vizeaza facilitarea reintegrarii voluntarilor in tara lor de origine.

Cheltuielile aferente participarii voluntarilor la aceste sesiuni sunt acoperite de organizatia de trimitere, respectiv de cea gazda.

In plus, este recomadat ca inainte de inceperea stagiului SEV voluntarul sa se documenteze suplimentar cu privire la tara si organizatia gazda si activitatile in care urmeaza sa se implice.

Este obligatorie participarea la sesiunile de instruire?

Da, cele patru sesiuni - doua de instruire si doua de evaluare - sunt un drept si o obligatie a tuturor voluntarilor SEV.

Ce se intampla in cazul in care nu cunosti limba tarii gazda?

Nu este nevoie sa cunosti in prealabil limba tarii gazda pentru a participa la acest program. In cadrul SEV, voluntarul are dreptul si obligatia sa urmeze un curs introductiv de limba a tarii gazda, in paralel cu stagiul de voluntariat. De acest aspect trebuie sa se ocupe organizatia gazda, care faciliteaza participarea voluntarului la un astfel de curs, precum si acopera cheluielile financiare ce tin de participarea la acesta.

Este recunoscut stagiul de voluntariat SEV ca experienta in munca?

Activitatea de voluntariat desfasurata in programul SEV nu poate fi recunoscuta formal ca experienta in munca, deoarece la baza efectuarii activitatilor nu a stat un contract de munca si ca urmare perioada stagiului SEV nu poate fi marcata in cartea de munca. Cu toate acestea, mai ales in cazul in care activitatea din cadrul proiectului SEV vine in continuarea pregatirii profesionale a voluntarului, stagiul contribuie desigur la dezvoltarea profesionala a acestuia. Indiferent de cariera, stagiul SEV este un plus de valoare pentru CV-ul oricarui tanar, deoarece vorbeste despre abilitatea sa de a se descurca in contexte diferite, de a lucra in echipa si de a comunica in contextul unor sarcini cu persoane diferite!

Unde locuiesti in timpul stagiului SEV?

Organizatia gazda este responsabila cu asigurarea sprijinului financiar in vederea cazarii voluntarilor SEV implicati in proiectele lor. Conditiile de cazare trebuie sa fie decente, insa difera de la organizatie la organizatie: voluntarii pot sa stea singuri in camera sau pot sa imparta apartamentul sau chiar camera cu alti colegi voluntari SEV. Este important ca detaliile legate de cazare sa fie discutate in detaliu cu organizatia gazda inainte de inceperea stagiului SEV.

Cine asigura masa?

Organizatia gazda este responsabila de asigurarea meselor pe parcursul stagiului SEV. Modul in care organizatia gazda ofera acest sprijin pentru voluntar difera de la o organizatie la alta: fie primesti o suma de bani special destinata acoperirii cheltuielilor legate de masa (alocatie de hrana), fie organizatia asigura masa in regim de catering sau dispune de spatii adecvate (bucatarie/cantina) unde se poate servi masa. La fel ca in cazul cazarii, este de preferat ca acest aspect sa fie discutat cu organizatia gazda inainte de inceperea stagiului SEV, pentru ca voluntarul sa fie informat.

Ce inseamna "alocatie de trai"?

In timpul stagiului SEV, voluntarul va primi de la organizatia gazda o alocatie de trai modesta, insa suficienta pentru un trai decent. Alocatia de trai este menita sa acopere cheltuielile personale ale voluntarului, astfel incat sa ii permita acestuia un trai decent si sa inlature orice bariera financiara care ar putea sa il impiedice sa participe la activitatile de voluntariat din cadrul proiectului.

Care este rolul mentorului?

Exista o retea de persoane care asigura suport pentru voluntar in timpul stagiului SEV, dintre care cel mai important este mentorul. Organizatia gazda trebuie sa ii asigure voluntarului un mentor, acesta fiind o persoana din afara organizatiei gazda. Mentorul este responsabil cu asigurarea sprijinului personal voluntarilor si cu a-i ajuta sa se integreze in comunitatea locala. Mentorul are, de asemenea, un rol important in discutarea realizarilor privind invatarea, la finalul stagiului SEV, in vederea emiterii Certificatului Youthpass .

Cine se ocupa de tine in timpul stagiului?

Ca voluntar SEV beneficiezi de o retea de suport formata din mai multi actori la care poti apela. Voluntarilor trebuie sa li se ofere sprijin adecvat în toate etapele proiectului. Mai precis, fiecare voluntar trebuie sa primeasca sprijin personal, lingvistic, administrativ, precum si cu privire la sarcinile sale. In cadrul organizatiei gazda va exista un coordonator al activitatilor in care este implicat voluntarul, adica o persoana a carei sarcina este sa se ocupe de buna desfasurare a proiectului SEV. Acest coordonator este punctul de contact al voluntarului cu organizatia gazda si trebuie sa furnizeze voluntarului sprijin în ceea ce priveste sarcinile sale din cadrul proiectului in care este implicat.

In plus, voluntarul mai beneficiaza si de sprijin din partea unui mentor, o persoana din afara organizatiei gazda, care este responsabila pentru dezvoltarea personala a voluntarului. Mai mult voluntarul mai poate apela, la nevoie, si la sprijinul agentiei nationale care administreaza programul Tineret in Actiune din tara gazda.

Cat de fix este programul de voluntariat?

Activitatile de voluntariat in cadrul SEV sunt extrem de diverse si difera in functie de specificul proiectului SEV. In general, programul zilnic sau saptamanal al voluntarului se discuta inainte de inceperea stagiului de voluntariat de catre organizatia gazda si voluntarul ce urmeaza sa ia parte la stagiul SEV. Orarul activitatilor se stabileste de comun acord.

Stagiile SEV sunt de grup sau individuale?

De cele mai multe ori un proiect SEV implica mai mult decat un singur voluntar, asadar lucrul in echipa este important, desi, desigur, pot exista pe parcursul stagiului si anumite situatii sau sarcini care se efectueaza individual. In plus, atat sesiunile de instruire, cat si cazarea, se efectueaza de regula in grup, vei avea asadar pe tot parcursul stagiului ocazia sa interactionezi cu multi alti tineri din program! Totusi, fiecare stagiu SEV are propriile coordonate si este tratat individual, nu in grup; fiecare intelegere si relatie intre un voluntar si organizatia sa gazda sunt discutate individual si fiecare voluntar este responsabil de propriile activitati si propriul sau parcurs de invatare si evaluare a acesteia.

Ce se intampla daca te imbolnavesti pe durata stagiului de voluntariat?

Voluntarii SEV beneficiaza de o polita de asigurare creata special pentru acest program (Plan de Asigurari de Grup pentru Voluntari SEV) si oferita de compania de asigurari AXA / European Benefits. Organizatia de trimitere asigura inscrierea voluntarului in programul de asigurare. Mai multe detalii se pot gasit accesand acest document.

Pot sa iti iei zile libere ca sa calatoresti?

In timpul unui stagiu SEV, voluntarul are dreptul de a primi, ca vacanta, 2 zile libere pe luna, in functie de durata stagiului SEV. Aceste 2 zile nu pot coincide cu zile in care se desfasoara activitati specificate in proiect. Ramane la latitudinea voluntarului cum doreste sa gestioneze perioada de vacanta: poate opta pentru varianta de 2 zile libere pe luna sau poate lua o vacanta cumulata (de ex 6 zile) dupa 3 luni de stagiu. Voluntarul este complet responsabil pentru modul in care decide sa isi petreaca zilele libere, organizatia gazda neavand un rol in organizarea acestora.

Poate sa te viziteze familia in timpul stagiului de voluntariat?

Da, voluntarul poate primi vizite din partea familiei si prietenilor, in timpul stagiului SEV, cazarea si cheltuielile acestora fiind, desigur, sarcina voluntarului sau a familiei acestuia.

Poti sa lucrezi in timpul stagiului de voluntariat SEV?

Potrivit principiilor SEV, voluntarul desfasoara activitati de voluntariat in beneficiul comunitatii locale. Serviciul este neplatit, fara scop lucrativ si cu program de lucru normal.

Pot sa intrerupi stagiul SEV daca nu iti place sau daca se intampla ceva acasa?

Desigur ca s-ar putea sa existe situatii in care anumite aspecte sa afecteze negativ desfasurarea stagiului SEV. Sunt situatii diverse, in care uneori voluntarul fie nu se adapteaza la mediul din tara gazda, fie intervin neintelegeri cu organizatia gazda, probleme urgente in familia voluntarului sau multe altele. In astfel de cazuri, primul pas este o discutie cu mentorul despre problema intervenita, apoi cu organizatia gazda, impreuna cu care se identifica modalitati de remediere a problemei. Daca in urma epuizarii tuturor solutiilor alternative de rezolvare a problemelor, voluntarul inca mai doreste intreruperea stagiului de voluntariat SEV, acest lucru este posibil. Voluntarii trebuie sa anunte in timp util despre intentia de a modifica durata stagiului. De asemenea, ei trebuie sa completeze un raport, in care explica motivele ce au dus la aceasta intrerupere, iar acestea trebuie sa fie obiective, solide si bine justificate.

Vei putea sa te intorci in vizita acasa in timpul stagiului?

Daca ai acumulat zilele libere la care ai dreptul si situatia ta financiara personala iti permit acest lucru, esti desigur liber sa faci o vizita acasa in timpul derularii stagiului SEV. Nu uita insa ca aspectele logistice si financiare aferente calatoriei cad exclusiv in sarcina ta.

Daca ai implinit anul acesta 30 de ani poti sa mai participi la un stagiul SEV?

Poti sa participi intr-un program de voluntariat prin SEV daca ai pana in 30 de ani pana in momentul in care incepe efectiv activitatea de voluntariat. De exemplu daca activitatea de voluntariat incepe in luna septembrie iar tu implinesti varsta de 30 de ani in luna octombrie, esti eligibil sa participi la acel stagiu de voluntariat SEV.

In cazul minorilor este nevoie de acordul parintilor?

In mod normal, voluntarii SEV sunt persoane majore, adica cu varsta peste 18 ani. Voluntarii cu oportunitati reduse - care pot participa la program incepand cu varsta de 16 ani - au nevoie de acordul parintilor.

Poti participa cu un grup de prieteni sau cunostinte in acelasi proiect SEV?

Da, SEV poate fi individual sau de grup, caz in care pot participa concomitent pana la 100 de tineri voluntari in acelasi stagiu de voluntariat SEV. Contacteaza o organizatie de trimitere SEV pentru a vedea daca sunt oportunitati la momentul respectiv in acest sens.

Cine e responsabil pentru bunul mers al proiectului?

Succesul unui proiect SEV este rezultatul unei bune colaborari intre toti cei implicati in proiect. Responsabilitatea cea mai mare, de implementarea a proiectului, o are organizatia gazda. Insa un rol important il joaca si organizatia gazda, care trebuie sa pregateasca voluntarul pentru stagiu, precum si voluntarul insusi, care trebuie sa isi trateze sarcinile cu seriozitate.

Acest program acopera si tarile din Africa sau Asia?

Un voluntar poate sa desfasoare un stagiu SEV si intr-o tara partenera in acest program din lume, insluciv unele tari din Africa si Asia. In cazul acestora, insa, procesul este mai complex, deoarece tarile respective nu au agentii de coordonare a acestui program european si nici organizatii acreditate pentru gazduirea voluntarilor SEV, asadar este nevoie de o stransa colaborare dintre organizatia de trimitere si organizatia identificata ca potentiala gazda in tara respectiva. Scrierea proiectului SEV, in acest caz, cade in responsabilitatea organizatiei de trimitere, spre deosebire de stagiile in tari europene, in cazul carora proiectele sunt scrise de catre organizatiile gazda, care il si implementeaza.

Pentru a consulta lista tarilor partenere incluse in programul SEV poti accesa ghidul programului la linkul acesta sau sa discuti cu organizatia de trimitere aleasa de tine din lista celor acreditate, pentru a vedea daca au contacte potrivite in aceste tari.

Daca sunt bursier intr-o tara pot sa fac si un stagiu SEV in acea tara pe perioada de studiu?

Nu, acest lucru nu este posibil. Ghidul programului SEV nu permite suprapunerea în acest fel a unui stagiu de educatie formala cu un stagiu de voluntariat SEV.

O persoana poate participa la mai multe stagii SEV?

Potrivit ghidului programului SEV, un voluntar poate lua parte la un singur stagiu SEV. Fac exceptie de la aceasta regula voluntarii cu oportunitati reduse, care pot lua parte la mai multe activitatii SEV daca durata totala combinata a perioadelor de stagiu nu depaseste 12 luni. Voluntarii cu oportunitati reduse sunt tineri dezavantajati datorita unor obstacole sociale, obstacole economice, dificultati educationale, diferente culturale, probleme de sanatate sau obstacole geografice.

Poate un voluntar sa participe la mai mult de 12 luni de stagiu SEV?

Nu, perioada maxima a stagiului poate fi de pana la 12 luni.

Despre www.voluntareuropean.ro | Despre Tineret in Actiune | Linkuri utile | Ne sustin