SEV SI DEZVOLTAREA TA PERSONALA

Daca ai „rasfoit” acest site, cel mai probabil te-ai convins deja ca un stagiu de voluntariat SEV nu inseamna doar proiecte comunitare, noi prietenii, oportunitatea de a cunoaste culturi si de a calatorii, ci inseamna in primul rand INVATARE si DEZVOLTAREA TA PERSONALA!

Tu decizi: Ce anume te intereseaza sa inveti?

Programul SEV este special conceput in asa fel incat organizarea proiectelor, activitatilor si gandirea rolurilor voluntarilor sa aiba in centrul sau potentialul de invatare pentru voluntar.

Invatarea si dezvoltarea personala nu se opreste la portile scolii. Invatarea nu reprezinta doar ceea ce invatam pe bancile scolii sau in cadrul unor cursuri de specialitate; oricine acumuleaza cunostinte si deprinderi practice diverse, de-a lungul vietii, prin experienta in stagii de practica, internship, la locul de munca, prin auto-instruire sau orice modalitate spontana de relationare cu familia si societatea. Poate fi vorba despre a invata cum sa comunicam mai bine cu ceilalti, cum sa folosim tehnologia, cum sa relationam cu persoane din culturi diferite, cum sa ne organizam timpul de lucru, cum sa colaboram in cadrul unei echipe si multe altele.

Competentele dobandite altfel decat prin intermediul scolii sau al unor cursuri organizate in cadrul unor institutii specializate, autorizate in acest scop, mai exact, prin experiente de educatie non-formală, concept care stă la baza tuturor proiectelor Tineret in Actiune. In cadrul SEV, invatarea este centrată pe cel ce invată, pe procesul de invătare, nefiind bazat pe predare, ci pe actiune. Contribuie la largirea si imbogătirea culturii generale si de specialitate a voluntarilor, facilitand interculturalitatea, toleranta, sprijinirea categoriilor defavorizate si oferă posibilitatea exersarii si descoperirii diverselor capacitătii si talente. Faciliteaza auto-cunoasterea si ofera oportunitatea exersarii unor metode de planificare si implementare a unor proiecte si activitati, favorizand astfel implicarea ulterioara a tinerilor.

Cum constientizam invatarea non-formala si informala?

„Intr-o societate in care invatarea este din ce in ce mai mult o conditie inevitabila impusa de viata, trebuie sa invatam sa invatam, adica sa invatam sa ne gestionam si sa ne eficientizam propria invatare.” (Knud Illeris)

Pentru ca acest tip de invatare sa aiba cu adevarat loc, trebuie sa fin constienti despre felul in care invatam, deci despre stilul nostru de invatare, despre ce anume ne faciliteaza acest proces despre cum sa recunoastem atunci cand am invatam ceva sau cand ne-am dezvoltat anumite competente sau atitudini. Suntem obisnuiti cu scoala, care ne-a indicat ce anume trebuie sa invatam, asadar de cele mai multe ori e dificil sa ne dam seama de ce anume invatam in alte contexte de viata, cum sa planificam ce vrem sa invatam sau cum sa definim ceea ce am invatat deja.

O buna modalitate de a constientiza invatarea e sa privim inapoi, sa comparam persoana care am fost cu cea care suntem acum sau sa cautam sa identificam acele momente de revelatie cand ne-am spus „aha!”. Si mai util este daca incercam sa ne monitorizam procesul de invatare de pe parcursul unui proiect intr-o forma scrisa – poate fi vorba despre un jurnal sau despre colaje cu imagini, pentru a ne ajuta in acest proces.

SEV iti faciliteaza invatarea oferindu-ti Certificatul Youthpass!

SEV este o experienta de invatare, in cadrul careia le sunt create voluntarilor numeroase oportunitati de invatare, atat non-formale, cat si informale. Iar certificatul Youthpass este unul dintre instrumentele pe care programul SEV le pune la dispozitia voluntarilor pentru a recunoaste rezultatele invatarii non-formale si informale de pe parcursul stagiului lor. Certificatul Youthpass este un instrument cu ajutorul căruia participantii la proiecte finantate prin intermediul Programului "Tineret in Actiune" – Serviciul European de Voluntariat, dar nu numai - pot descrie activitătile desfăsurate si rezultatele invatarii lor in cadrul proiectelor la care participă. In urma stagiului SEV, voluntarul are dreptul de a i se elibera un certificat Youthpass (vezi un exemplu aici), care este un document de recunoastere a activitătilor de formare si mai ales a competentelor obtinute in cadrul proiectului desfăsurat prin programul Tineret in Actiune (TiA). Certificatul vizeaza competentele obtinute de voluntar in contexte non-formale (si informale) si oferă tinerilor voluntari implicati in proiecte TiA posibilitatea de a descrie ce au făcut / invătat / obtinut (in termeni de activităti, cunostinte, abilităti, atitudini) prin participarea la proiectele respective.

Asadar, in certificatul Youthpass avem de-a face cu competente. Dar ce sunt competentele? Prin competentă, se intelege:

  • capacitatea unei persoane de a aplica diverse cunostinte si deprinderi practice,
  • de a manifesta atitudinile potrivite cerute de practicarea unei anumite ocupatii si
  • de a asigura combinarea si transferarea tuturor acestora in situatii si medii de muncă diferite, in scopul realizarii activitătilor cerute la locul de muncă, la nivelul calitativ specificat in standardul ocupational.

Pe scurt, competenta este inteleasa drept o combinatie de aptitudini, cunostinte si atitudini, care include de asemenea motivatia de a invăta. Certificatul Youthpass se referă la asa-numitele competente cheie (key competences). Competentele cheie (EQF, Education and training 2010) reprezintă un pachet transferabil si multifunctional de cunostinte, aptitudini si atitudini generale, necesar tuturor in vederea dezvoltării personale si a incluziunii lor sociale si profesionale.

Cele 8 competente pentru invătarea de-a lungul intregii vieti adoptate de Comisia Europeana in 2006 si care se regasesc si in certificatul Youthpass sunt:
1. Comunicare in limba materna
2. Comunicare intr-o limba straina
3. Competente matematice si competente de baza in stiinta si tehnologie
4. Competente ICT (digitale)
5. Learning to learn - a sti cum si ce sa inveti
6. Competente interpersonale si civice
7. Spirit antreprenorial
8. Intelegere si manifestare culturala

Youthpass face mai vizibila invatarea care a avut loc pe parcursul stagiului, imbunatatind-o si facilitand-o. Daca tocmai ai iesit de pe bancile unei institutii de invatamant, s-ar putea sa fie prima oara cand te afli in situatia de a fi responsabil pentru propria invatare si propria dezvoltare. Completarea certificatului Youthpass nu este obligatorie, insa e o buna modalitate pentru voluntari de a-si superviza, evalua si intelege propriul parcurs de invatare de pe perioada stagiului. Transpunerea celor invatate pe parcursul stagiului SEV in astfel de Competente Cheie poate fi facuta incercand sa descompunem ceea ce am invatat si ceea ce am facut pe parcursul stagiului in abilitati, cunostinte si atitudini. Mentorul, prin intalnirile periodice, cat si ciclul de 4 sesiuni de training la care participa fiecare voluntar SEV, sprijina voluntarul in a descoperi ce vor sa invete si cum anume invata cel mai bine, prin dialog si intrebari. De multe ori, un observator extern ajuta foarte mult in observarea si constientizarea progresului si a celor invatate.

De asemenea, pentru ca aceasta invatare sa poata fi utilizata, e important sa o transferam inapoi si sa o aplicam in situatii de viata diverse – de la viitorul loc de munca, la activitatile pe care le desfasuram in comunitate si pana la viata noastra sociala si personala! Programul SEV este gandit in asa fel incat sa faciliteze invatarea, insa fiecare voluntar SEV este pana la urma responsabil de prorpia invatare – de ce anume vrea sa invete, cum anume o face si cat de mult doreste sa inainteze in acest proces de invatare. 

Esti curios sa afli cam ce inseamna, concret, acest certificat Youthpass?
Descarca Youthpass – Ghid practic!

Despre www.voluntareuropean.ro | Despre Tineret in Actiune | Linkuri utile | Ne sustin