PUTINA ISTORIE

In intreaga lume, milioane de oameni se implica in fiecare an in actiuni si programe de voluntariat. In Romania, voluntariatul a inceput sa se dezvolte dupa 1990, cand organizatii internationale precum Peace Corps au inceput sa plaseze voluntari straini in tara, iar altele precum World Vision, Habitat For Humanity sau Save the Children au inceput sa-si stabileasca filiale in Romania aducand totodata cu ele experienta in lucrul cu voluntarii si coordonarea lor. In aceeasi perioada, ONG-urile romanesti incep la randul lor, timid dar neabatut, sa implice voluntari locali in activitatile lor, iar in 1997 incep sa apara si primele centre de voluntariat.

Declararea de catre ONU a anului 2001 drept Anul International al Voluntariatului a atras dupa sine in ultimii 10 ani o pleiada de initiative in Romania care au conturat cu adevarat miscarea de voluntariat din Romania: tot mai multe organizatii care implica voluntari intr-un mod organizat, noi centre de voluntariat in tara, tot mai multi voluntari doritori, mai ales printre tineri, si actiuni vizibile de voluntariat, o mai buna reflectare in presa, cresterea de la an la an a implicarii organizatiilor in sarbatorirea SNV - Saptamana Nationala a Voluntariatului, gale de recunoastere a meritelor si eforturilor voluntarilor, sarbatorirea Zilei Internationale a Voluntarilor – 5 decembrie, cursuri de instruire pentru voluntari si coordonatorii lor, conferinte, consultari publicatii de specialitate, site-uri si bloguri dedicate voluntarilor si gasirii unor oportunitati de voluntariat, samd.

Principalii actori ai miscarii de voluntariat din Romania sunt:

  • voluntarii;

  • ONG-urile si institutiile publice care implica voluntari;

  • centrele de voluntariat care intermediaza, acolo unde ele exista, legatura dintre voluntari si nevoia de voluntari a organizatiilor;

  • companiile sau institutiile care sustin sau initiaza proiecte de voluntariat pentru angajatii lor;

  • mecanisme europene precum programele de schimburi internationale de voluntari, cum este si Serviciul European de Voluntariat.

In prezent, numeroase organizatii din tara implica zilnic voluntari in programele si actiunile lor in beneficiul comunitatii, in domenii foarte diverse. Centrele de voluntariat din tara, in acele comunitarti in care ele exista, actioneaza la randul lor ca o interfata necesara intre cei dornici sa se implice si nevoia de voluntari in diferite programe derulate in comunitate. Numeroase companii au vazut la randul lor in voluntariat o modalitate de a se apropia de comunitatile in care actioneaza si de a-si largi astfel viziunea asupra responsabilitatii lor sociale, actualmente incurajand sau facilitand in diverse moduri implicarea angajatilor lor in diverse actiuni de voluntariat, fie in timpul programului prin aciuni de voluntariat corporatist, fie in afara programului de lucru. O serie de institutii – directii de asistenta sociala care au in grija centre de zi si aziluri de copii si varstnici, directii de mediu sau de sanatate, muzee, diverse institute culturale, de istorie, departamente ale unor universitati - au inceput la randul lor sa colaboreze cu organizatii non-guvernamentale, sa fie mai deschise la a implica voluntari pentru a imbunatati serviciile pe care le ofera populatiei sau altele au inceput sa fie mai deschise sa-si stimuleze proprii angajatii sa se implice in actiuni de voluntariat in comunitate. Institutiile de invatamant primar, secundar si tertiar incep sa recunoasca la randul lor valoarea formativa a voluntariatului pentru elevi si studenti si initiaza actiuni sau colaboreaza cu organizatii in diverse proiecte comunitare.

Stiai ca anul 2011 va fi Anul European al Voluntariatului? In urma unei campanii intense de doi ani si jumatate condusa de o alianta a principalelor retele europene ale organizatiilor societatii civile active in domeniul voluntariatului, coordonata de Centrul European de Voluntariat (CEV), pentru a marca cei 10 ani trecuti de la Anul International al Voluntariatului 2001, Comisia Europeana a anuntat inceperea pregatirilor pentru 2011 - Anul European al Voluntariatului. Obiectivul? Recunoasterea contributiei voluntariatului la dezvoltarea comunitatilor si a cetatenilor europeni si pentru a indemna la sporirea sprijinului in vederea dezvoltarii voluntariatului, ca forma de cetatenie activa.

Intra pe www.eyv2011.eu pentru a afla mai multe despre aceasta intitiativa la nivel european si urmareste www.voluntariat.ro pentru vesti despre ce initiative vor fi in Romania pe parcursul anului urmator!


Despre www.voluntareuropean.ro | Despre Tineret in Actiune | Linkuri utile | Ne sustin