MITURI DESPRE VOLUNTARIAT

Daca cineva nu e platit pentru munca sa, inseamna ca face voluntariat.

Myth Buster: Nu orice activitate neplatita se poate numi voluntariat! Faptul ca o ajuti pe matusa ta sa care sacosa de la piata e un gest frumos facut pentru un membru al familiei tale si nu e ceea ce am numi noi voluntariat. Iar faptul ca un angajat al unui spital nu si-a primit salariul pe ultima luna insa munceste in continuare in speranta ca situatia va reveni la normal e o situatie nefericita si complet in afara vointei sau controlului persoanei respective si deci, din nou, nu se califica drept actiune de voluntariat! Voluntariatul e o activitate pe care o desfasori in folosul comunitatii, din proprie initiativa si, nu in ultimul rand, intr-un cadru cat de cat organizat, adica in cadrul unei organizatii sau a unui grup de actiune, fie el si informal.

Voluntariatul necesita mult timp liber, eu nu am timp decat dupa serviciu sau in weekend.

Myth Buster: Poti fi voluntar si doar o data-n viata, ducand o batran de la un azil la plimbare. Sau o data pe an, participand primavara la o plantare de copaci. Sau o data pe luna. Sau zilnic. Tu iti faci programul! Important e sa iti gasesti ceva potrivit programului tau. O ora din timpul tau si al altora poate insemna mai mult decat crezi.

Voluntariatul e doar pentru cei care nu au inca un loc de munca. Oamenii cu copii, familie, o viata sociala activa nu au cum sa aiba timp si pentru asa ceva!

Myth Buster: Voluntariatul nu e o cariera, un inlocuitor de cariera sau o ocupatie pentru cei liberi ca vantul. Desigur ca, teoretic, te-ai putea gandi ca e mai simplu sa te implici in actiuni de voluntariat cand nu te preseaza indatoririle de serviciu, financiare sau de familie. Insa in realitate cei liberi de responsabilitati, desi pot, nu intotdeauna si vor sa se implice. Iar cei activi, cu numeroare responsabilitati, sunt adesea tot aceia care isi asuma noi proiecte si initiative. Arunca o privire pe povestile noastre de la voluntari pentru a te convinge.

Voluntariatul e un moft pe care si-l permit doar oamenii educati si fara probleme.

Myth Buster: Voluntariatul nu e un "moft". E dorinta sincera a unora de a pune umarul la o schimbare in bine in jurul lor, indiferent de educatia lor sau problemele pe care le intampina in viata lor de zi cu zi.

Voluntariatul e doar pentru tineri.

Myth Buster: Multi dintre voluntarii din Romania sunt intr-adevar tineri. Acest lucru se intampla atat pentru ca ei au o disponibilitate mai mare, dar si pentru ca au o nevoie mai mare de dezvoltare proprie. Insa asta nu inseamna ca nu sunt si voluntari de toate varstele - adulti activi si varstnici deopotriva - implicati in tot felul de proiecte. Sunt oameni care simt nevoia sa dea ceva inapoi comunitatii, sa isi impartaseasca experienta cu altii, sa iasa din rutina impusa de viata de zi cu zi sau sa socializeze. Sunt programe, nevoi si activitati care necesita experienta profesionala, de viata si abilitati pe care tinerii inca nu le pot avea la varsta lor.

Persoanele cu probleme, varstnicii, copiii, persoanele din mediul rural etc. nu pot fi voluntari.

Myth Buster: Oricine poate fi voluntar, in masura in care este motivat si i se prezinta oportunitatea unui program de voluntariat potrivit abilitatilor sale. Sunt organizatii din Romania care implica si varstnici, copii, persoane din mediul rural, beneficiarii unor programe, persoane cu diferite afectiuni sau dizabilitati, persoane cu antecedente penale, etc. in activitati de voluntariat.

Voluntariatul e un fel de practica pe care studentii trebuie sa o faca pentru facultate.

Myth Buster: Practica si voluntariatul se pot confunda ca aparenta, insa sunt lucruri diferite. Multi studenti sunt implicati ca voluntari in diferite ONG-uri. Insa atunci cand activitatea lor este parte a planului de invatamant la facultatea pe care o urmeaza si acestia primesc credite pentru ea, stagiul se numeste practica, nu voluntariat, fiindca este motivat si conditionat in principal de creditele respective.

Voluntariatul e un fel de internship fara salariu la o companie, pentru a obtine ulterior o slujba acolo.

Myth Buster: Voluntariatul nu este munca "pe gratis". Voluntarul, desi, la fel ca intern-ul, este neplatit, face prin definitie munca benevola in folosul comunitatii sau al unor categorii defavorizate, nu pentru interese private ale unor investitori . Actiunile de voluntariat se desfasoara in cadrul unor grupuri asociative, organizatii sau institutii, insa niciodata in cadrul unor firme. Angajatii firmelor pot participa, desigur, la actiuni de voluntariat, insa in beneficiul comunitatii, nu al firmei! Daca vedeti anunturi ale unor firme care cauta "voluntari", trebuie sa stiti ca e nu doar o eroare in termeni, ci si o initiativa imorala si ilegala conform Legii Voluntariatului. Exista un alt termen pentru stagiile tinerilor fara experienta care petrec un timp de "ucenicie" in firme, in vederea invatarii sau obtinerii unei slujbe si anume internship, nu voluntariat.

Voluntariatul e munca pe gratis si nu imi aduce nici un beneficiu.

Myth Buster: Voluntariatul presupune intr-adevar desfasurarea unei activitati (in beneficiul comunitatii) fara o contraprestatie materiala. Insa asta nu inseamna ca nu iti aduce nici un beneficiu, dimpotriva! Daca stai de vorba cu voluntari, primul lucru pe care ti-l vor spune e cat de multe au invatat din activitatea de voluntariat, cate contacte interesante sau cati prieteni si-au facut si cata satisfactie le da proiectul respectiv! Unii dintre ei si-au descoperit astfel si drumul in cariera. Insa nu e nevoie sa ne crezi pe cuvant, citeste marturiile voluntarilor.

Voluntariatul e forta de munca gratuita si inlocuieste munca angajatilor sau angajarea de personal nou.

Myth Buster: Voluntarii nu trebuie sa inlocuiasca munca angajatilor din organizatiile sau institutiile la care activeaza, ci sa o completeze pentru a spori calitatea sau gama serviciilor catre populatie. Depinde si de tine sa iti aperi drepturile! In plus, faptul ca o organizatie implica voluntari in actiunile sale nu inseamna automat ca nu isi permite sa angajeze personal platit. Insa resursele ONG-urilor sunt de cele mai multe ori limitate si este nevoie ca resursele existente sa fie directionate catre activitatile efective. Voluntarii ajuta prin muca lor ca resursele respective sa fie investite in servicii catre beneficiari, mai degraba decat sa fie investite in personal nou.

Nici un voluntar nu face ceva fara vreun interes "ascuns".

Myth Buster: E firesc si e foarte bine ca voluntarii sa fie motivati si de alte lucruri, precum dezvoltarea lor personala sau profesionala. Numai o persoana care e preocupata sa invete si sa se dezvolte pe sine poate si e capabila sa ii ajute si pe altii! Si, categoric, un viitor angajator va fi mai impresionat de un tanar care a fost implicat in diverse proiecte, decat de unul inactiv.

Voluntarii sunt persoane care nu sunt capabile sa obtina un loc de munca "adevarat".

Myth Buster: Voluntariatul nu tine loc de job. Si multi voluntari au joburi cat se poate de "adevarate" in mediul corporatist si nu numai!

Voluntariatul e ca munca patriotica de pe vremuri. Nu exista voluntari, probabil le impune cineva sa faca munca respectiva.

Myth Buster: "Munca patriotica" nu era "pe vrute", ci era impusa. Ajutorul dat de voluntari vine din motivatie proprie de a se implica in proiecte pentru comunitate, fara ca acestia sa fi fost constransi de ceva sau cineva si fara motivatii financiare.

Scoala si castigul financiar sunt mai importante in viata, voluntariatul cu ce ma ajuta pentru viitorul meu?

Myth Buster: Scoala si abilitatea ta de a-ti castiga existenta sunt importanti pentru viitorul tau, nimeni nu neaga asta. Totusi, scoala inseamna invatamant formal, iar proiectele de voluntariat sunt experiente nonformale importante care te echipeaza cu abilitati, experiente, contacte, cunostinte pentru dezvoltarea ta persoana si profesionala. Pe o piata a muncii competitiva, tu vei avea un avantaj nonformal!

Voluntarii sunt niste idealisti care cred ca pot schimba lumea dintr-odata.

Myth Buster: Nimeni nu crede ca se face primavara cu o floare, insa cu multe flori...da!

Voluntarii sunt tineri care nu stiu sa se distreze sau nu au viata sociala.

Myth Buster: Voluntariatul nu e doar munca, ci si distractie si socializare. Intreaba orice voluntar tanar!

Toti voluntarii au la baza o motivatie religioasa.

Myth Buster: Voluntariatul nu este misionariat! Motivatiile voluntarilor sunt la fel de diverse precum oamenii. Nu trebuie sa fi credincios pentru a-ti dori sa traiesti intr-o societate mai echitabila si mai frumoasa si pentru a fi dispus sa pui umarul la asta.

Nu stiu sa fac nimic, nu am abilitati, nu am nimic de oferit. Cine nu are nici un fel de experienta nu poate fi voluntar.

Myth Buster: Toata lumea stie sa faca ceva, are vreun talent sau o abilitate sau pur si simplu are timp. Exista oportunitati potrivite pentru toata lumea, esential e sa stii sa iti identifici punctele tari si sa perseverezi in a cauta un proiect potrivit pentru tine. Unii participa la actiuni de voluntariat pentru ca vor sa ofere din experienta lor, iar altii pentru a invata. Important este sa aiba entuzasim, determinare si dorinta de a ajuta.

Voluntarii nu fac altceva decat sa colecteze bani sau sa imparta fluturasi.

Myth Buster: Voluntarii sunt implicati in tot felul de activitati, nicidecum doar acestea: de la meditatii pentru copii, editarea de publicatii, ecologizari si plantari, pana la organizarea de evenimente culturale.

Voluntariatul presupune doar intrajutorarea oamenilor nevoiasi, prefer sa dau bani pentru asta.

Myth Buster: Categoriile de activitati in care se implica voluntarii nu se limiteaza la sectorul social, ele pot varia de la educatie la ecologic, samd. E foarte bine ca donezi bani pentru cauze sociale, insa trebuie sa fii constient ca de cele mai multe ori banii nu sunt suficienti, e nevoie si de oameni care sa faca interventia respectiva.

Voluntariatul e riscant, implica lucru direct cu beneficiari.

Myth Buster: Daca nu te atrage domeniul social, sunt multe alte domenii in care iti poti oferi ajutorul ca voluntar. Chiar si in domeniul social, nu este neaparata nevoie sa interactionezi direct cu beneficiarii, sunt multe alte roluri pe care voluntarii le pot indeplini cu succes si sasfactie. Trebuie doar sa iti gasesti sau sa iti creezi oportunitatea potrivita!

Nu am bani sa ma implic asa cum as vrea.

Myth Buster: Voluntariatul nu trebuie sa presupuna, de regula, costuri din partea ta. Organizatia care iti ofera o oportunitate de voluntariat trebuie sa iti poata oferi un cadru adecvat, materielele necesare desfasurarii activitatii respective si solutii adecvate in cazul in care este nevoie de deplasari pe teren. In masura in care exista resursele necesare, poti solicita organizatiei respective sa iti deconteze cheltuielile asociate cu deplasarea sau alte cheltuieli rezonabile asociate cu activitatea de voluntariat.

Programele de voluntariat nu presupun costuri.

Myth Buster: Doar fiindca voluntarii nu sunt remunerati pentru efortul lor nu inseamna ca nu este nevoie de fonduri pentru activitatile respective, pentru spatiul si materialele cu care se desfasoara acestea. Din acest motic programele de voluntariat, pentru a fi eficiente si pentru a oferi un mediu placut de lucru voluntarilor, necesita unele resurse financiare din partea organizatiei.

Cei din jur se vor intreba ce e si cu voluntariatul asta, ma vor crede un fraier!

Myth Buster: Multa lume, din ignoranta, lipsa de contact direct sau din asocieri mentale pe care le face cu "„munca patriotica", are o imagine proasta despre voluntariat. E la latitudinea ta sa le arati, concret, cat de multe inveti din activitatea respectiva, cati prieteni noi ti-ai facut, cate satisfactii ai si cum ai contribuit la anumite proiecte sau la imbunatatirea vietii unor oameni! Daca tot nu reusesti, e pierderea lor. Iar daca acest lucru te afecteaza, poate ca nici tu nu esti prea convins in primul rand!

Voluntarii probabil trebuie sa faca orice li se cere si oricand si asta nu mi se pare normal...

Myth Buster: Voluntarii au dreptul, ca oricine altcineva, sa aleaga liber in ce activitati vor si pot sa se implice si sa spuna "nu" atunci cand li se cere sa faca ceva impotriva vointei lor. Voluntarii au drepturile lor, nu sunt ‚sclavii' organizatiei si nu pot fi manipulati!

Nu mi-a cerut nimeni niciodata sa fiu voluntar!

Myth Buster: ONG-urile au si ele deficientele si limitele lor de capacitate. Una dintre acestea este, adesea, un PR slab. Numai fiindca nimeni nu ti-a solicitat direct ajutorul nu inseamna ca nu ti-l poti oferi tu, daca chiar iti doresti acest lucru! Desigur ca nu toate organizatiile stiu sau vor sa lucreze cu voluntar, insa depinde de tine sa gasesti o oportunitate potrivita. Iar daca nu ai avut deloc success, iti propunem sa iei initiativa, sa aduni pe langa tine un grup de amici pasionati si dedicati si sa va demarati propriul vostru proiect comunitar. Nimic nu se compara cu o experienta de invatare de genul acesta!

Despre www.voluntareuropean.ro | Despre Tineret in Actiune | Linkuri utile | Ne sustin