GLOSARUL VOLUNTARULUI

Voluntariat

Nu vei gasi o definitie universal acceptata a voluntariatului. Fiecare tara sau fiecare mare organizatie internationala practica propria definire a conceptului. Totusi, cateva elemente sunt comune tuturor abordarilor voluntariatului:

1. Este indreptat inspre folosul comunitatii, al unor grupuri dezavantajate sau al societatii per ansamblu.
Nu se aplica nicidecum, asadar, la situatii in care ne-am ajutat prietenii sau familia sau in care, de exemplu, cineva participa la un stagiu de internship neplatit la o firma!

2. Este de buna voie si nesilit de nimeni.
E de la sine inteles ca iti doresti sa faci activitatea respectiva si nu o faci pentru ca ti-a impus cineva!

3. Nu este motivat de o recompensa financiara sau materiala.
Acest lucru nu inseamna ca nu pot sa-ti fie decontate unele cheltuieli necesare pentru a derula activitatea respectiva!

Iar uneori vei gasi specificat si ca:

4. Se desfasoara intr-un cadru organizat.
Asta pentru a sublinia ca nu se refera la situatii punctuale si informale in care s-a acordat ajutor cuiva, de exemplu cand cineva a ajutat o doamna in varsta sa treaca strada!

Termenul de voluntariat mai poate fi folosit si in sensul de miscare publica de implicare in folosul comunitatii, formata din totalitatea voluntarilor ai a actorilor organizationali in cadrul cărora acestia se implica - organizatii neguvernamentale si institutii publice (din engleza "volunteerism", franceza "volontariat").

Voluntar

Conform dictionarului explicativ al limbii romane, substantivul „voluntar” e definit ca fiind „persoana care intra în armata din proprie dorinta spre a face serviciul militar. Desi termenul, din motive istorice, e asadar des intalnit in a-i descrie pe cei inrolati in serviciul militar, acesta nu corespunde realitatii actuale.

In contextul de fata, voluntar (substantiv masculin), voluntară (substantiv feminin) = persoana care desfasoara activitati de voluntariat din proprie initiativa si în folosul comunitaţii, fara a primi o contraprestatie materiala (din engleza "volunteer", franceza "volontaire")

A voluntaria

Desi verbul "a voluntaria" nu exista deocamdata in dictionarul explicativ al limbii romane, noi il incurajam cu tarie, deoarece este indispensabil exprimarii coerente:

a voluntaria (verb intranzitiv) = a desfăşura activitati din proprie initiativa in folosul comunitatii fara o contraprestatie materiala în calitate de voluntar (din engleza "to volunteer")

Voluntariat Sprijinit de Angajator

Voluntariatul sprijinit de angajator (din engl. Employer supported volunteerism / corporate volunteerism/ workplace volunteerism / employee volunteerism) reprezinta orice efort al firmei/ companiei (sau a oricarui alt angajator: institutie publica sau organizatie non-profit) de a isi incuraja angajatii si/sau fostii angajati (acum pensionari) sa se implice in activitati de voluntariat in comunitate si de a-i sprijini in eforturile lor de implicare in solutionarea problemelor comunitatii. Initiativele VSA se deruleaza de regula in parteneriat cu organizatii nonprofit si isi propun sa rezolve o problema reala a comunitatii, tinand cont atat de interesele si abilitatile angajatilor, cat si, desigur, de obiectivele firmei. Aceste initiative le dau angajatorilor posibilitatea de a-si demonstra responsabilitatea fata de comunitatea si mediul in care isi desfasoara activitatea- asa numita 'responsabilitate sociala a companiilor' (corporate social responsibility).

 

Despre www.voluntareuropean.ro | Despre Tineret in Actiune | Linkuri utile | Ne sustin