GLOSARUL VOLUNTARULUI SEV

SEV - Serviciul European de Voluntariat / EVS - European Voluntary Service

Serviciul European de Voluntariat (SEV sau EVS – European Voluntary Service) este un program al Comisiei Europene, finantat prin programul Tineret in Actiune, care sprijina serviciul de voluntariat transnational al tinerilor. SEV permite tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani sa desfasoare stagii de voluntariat pentru perioade de la cateva saptamani pana la 12 luni in organizatii dintr-o alta tara decat tara lor de resedinta, de regula tari din cadrul UE insa si alte tari partenere in acest program. In Romania, programul Tineret in Actiune este gestionat de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP) si, in mod similar, agentii nationale din alte tari coordoneaza acest program in fiecare dintre celelalte tari europene. Citeste mai multe pe aceasta sectiune.

Tineret in Actiune (TiA) / Youth in Action (YiA)

Tineret in Actiune" (Youth in Action) este programul Uniunii Europene  care sustine activitatile de invatare nonformala pentru tineri, prin finantarea de proiecte. Acesta vine in continuarea programului "Tineret" (Youth) si va fi implementat in perioada 2007 - 2013. Programul, cu finantare de la Comisia Europeana, vizeaza promovarea cetateniei active in randul tinerilor, dezvoltarea sentimentelor de solidaritate si toleranta, sprijinirea intelegerii reciproce intre tinerii din diferite tari, promovarea cooperarii europene si contributia la imbunatatirea calitatii sistemelor de sustinere a activitatii de tineret. Mai multe pe pagina oficiala a Tineret in Actiune in Romania.

Tineri

In acceptiunea programului Tineret in Actiune, derulat de Comisia Europeana, program din care face parte si Serviciul European de Voluntariat, tinerii sunt definiti ca persoane intre 18 si 30 de ani.

Stagiu SEV

Stagiul SEV este perioada pe care o petreci tu, ca voluntar, in tara gazda si activitatile tale in cadrul organizatiei SEV gazda de acolo. Obiectivele stagiului tau, pe langa indeplinirea sarcinilor trasate pentru tine in cadrul proiectului, sunt invatarea non-formala si dezvoltarea ta personala.

Proiect SEV

Un stagiu SEV se deruleaza intotdeauna pe baza si in cadrul unui proiect SEV care urmareste obiective indreptate inspre beneficiul comunitatii locale. Un proiect SEV poate avea o durata mai lunga decat stagiul unui voluntar care participa la acel proiect; de asemenea, un proiect SEV poate implica mai multi voluntari aflati in stagii SEV in acelasi timp sau la timpi diferiti in derularea proiectului, dupa necesitatile acestuia. Fiecare proiect SEV este scris si implementat fie (de regula) de organizatia gazda, fie de cea de trimitere, si este supus aprobarii si finantarii catre agentia nationala din tara respectiva, cu mentionarea nominala a voluntarilor selectati pentru acea activitate si care se doresc a fi implicati.

Tara participanta la program

In acceptiunea programului Tineret in Actiune, tarile participanta la program sunt tarile Uniunii Europene, la care se adauga Norvegia, Islanda si Liechtenstein + tarile partenere in program. Pentru lista completa a acestora acceseaza Ghidul Programului.

Organizatie de trimitere / sending organisation

O organizatie acreditata pentru acest rol, din tara de resedinta a tanarului, care se ocupa de trimiterea lui si care asigura comunicarea cu organizatia gazda, sustinand voluntarul in toate procedurile premergatoare plecarii sale, dar si pe parcursul sau dupa incheierea stagiului de voluntariat.

Organizatie gazda / host organisation

Organizatia non-profit sau institutia care deruleaza proiectul SEV in cadrul caruia voluntarul isi va derula activitatea pe perioada stagiului de voluntariat SEV.

Mentor SEV

Mentorul este una dintre cele mai importante persoane care are rol de sprijin pentru voluntar in timpul stagiului sau SEV. Mentorul este diferit fata de coordonatorul activitatilor voluntarului si este responsabil pentru asigurarea sprijinului personal voluntarilor si pentru a-i ajuta sa se integreze in comunitatea locala; de asemenea, acesta are un rol important in discutarea realizarilor privind invatarea, la finalul stagiului SEV, in vederea emiterii Certificatului Youthpass. Organizatia gazda este responsabila cu desemnarea unui mentor familiarizat cu SEV si independent de organizatia gazda.

Certificat Youthpass

Certificatul Youthpass este un certificat de auto-evaluare conceput de Comisia Europeana in cadrul programului Tineret in Actiune, la care are dreptul fiecare voluntar SEV la finalizarea stagiului. Acest certificat a fost conceput pentru a imbunatati recunoasterea si validarea invatarii non-formale in cadrul programelor Tineret in Actiune, asadar inclusiv in cadrul Serviciului European de Voluntariat. Youthpass e o confirmare a participarii la o anumita activitate, cu descrierea acesteia si a rezultatelor invatarii non-formale. Atentie insa, acest certificat nu este o acreditare formala sau o diploma de calificare! Mai multe despre Youthpass poti afla de pe pagina oficiala a acestui instrument, la www.youthpass.eu.

Despre www.voluntareuropean.ro | Despre Tineret in Actiune | Linkuri utile | Ne sustin