DESPRE EUROPA

Europa este mandra de diversitatea sa culturala. Diversitatea lingvistica deschide portile spre alte culturi si este un element cultural si democratic de baza, care sta la temelia Uniunii Europene. Invatarea a cel putin doua limbi straine de catre toti cetatenii sai este un deziderat pe termen lung al Uniunii. In prezent sunt 23 de limbi oficiale in Uniunea Europeana!

Uniunea Europeana nu incearca sa “stearga” in vreun fel diferentele culturale dintre natiunile care o compun, ci urmareste promovarea acelor valori si idealuri care sunt comune acestora. A fi european nu e asadar o simpla chestiune de a fi nascut in spatiul european, ci chestiune de educatie si impartasire a valorilor europene.

Europa incurajeaza mobilitatea tinerilor!

Cele aproape 100 de milioane de tineri europeni constituie o cincime din populaţia Uniunii Europene, ale carei organisme sunt extrem de interesate de formarea şi coeziunea acestora in contextul unei economii bazate pe cunoastere şi al unei Europe cu o populatie din ce în ce mai mobila. Masurile concrete luate de organismele UE pentru a stimula mobilitatea tinerilor voluntari datează de la mijlocul anilor 1990, politicile europene cu cea mai mare influenta asupra voluntariatului transfrontalier al tinerilor fiind cele de tineret şi cele privind educatia. Variate documente europene subliniază faptul ca activităţile de voluntariat ofera contextul potrivit pentru experiente de invatare non-formala si informala, prin care tinerii isi pot dezvolta competenţele sociale, dar si competenţe profesionale utile pe piata muncii. Afla mai multe despre cele mai importante documente publice europene pe aceasta tema in brosura "Voluntariatul si mobilitatea tinerilor europeni".

Ce este Uniunea Europeana?

Uniunea Europeana este o institutie unica in felul sau. Este compusa din 27 state membre, care toate participa in mod egal intr-o serie de institutii democratice comune, stabilind decizii care au forta unor legi. UE a fost initiata in 1957 de catre 6 state europene - Belgia, Franta, Germania de Vest, Italia, Luxemburg si Olanda, care au format initial Comunitatea Economica Europeana, care mai apoi a deveni Uniunea Europeana. De atunci, numarul membrilor a crescut la 27. Steagul european albastru cu 12 stele a devenit emblema oficiala a comunitatii europene in 1985.

In urma fatalitatilor din cadrul celor doua razboaie mondiale, statele Europei de Vest au vrut sa initieze o alianta care sa asigure pacea, stabilitatea si care sa creasca prosperitatea si colaborarea economica in regiune, pentru a scadea probabilitatea unui nou conflict. Usurarea derularii comertului intre tarile membre ramane unul dintre principalele scopuri ale UE, insa de-a lungul anilor tarile membre au decis sa conlucreze intr-o serie de alte domenii, precum coeziunea sociala, poluarea mediului, crima organizata, combaterea saraciei la nivel international, etc.

Cele 27 de tari membre ale UE sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Olanda, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania si Suedia.

Functionarea Uniunii Europene se bazeaza pe tratate intre tarile membre. Acestea stabilesc puterile UE si folosirea acestora. Tratatele trebuie sa fie aprobate de guvernele tuturor tarilor membre. Uniunea Europeana are patru institutii de baza: Consiliul UE – numit si Consiliul Ministrilor, Comisia Europeana, Parlamentul European si Curtea Europeana de Justitie. Alte organisme precum Banca Centrala Europeana joaca un rol important in procesul de luare a deciziilor la nivelul Uniunii.

Legile UE sunt propuse de Comisia Europeana. Directia acestor legi este data in decurdul intalnirilor bianuale dintre sefii sau guvernele statelor membre. Apoi legile sunt examinate si votate de Consiliul Ministrilor, format din diferiti ministrii ai guvernelor fiecarui stat membru, cu acordul europarlamentarilor – alesi prin vot direct. Daca trec de sesiune de votare, legile europene sunt aplicate de curtea Europeana de Justitie, formata din 27 de judecatori, cate unul din fiecare stat membru.

Mai multe despre Uniunea Europeana poti citi accesand http://europa.eu/index_ro.htm.

In ce consta identitatea europeana?

Faptul ca toate culturile nationale ale Europei se trag – desi nu exclusiv – din acelasi surse originare, explica in mare parte unitatea culturala a Europei in decursul timpului. Paul Valéry spunea in eseul sau “Europeanul”, in 1924: “Acolo unde numele de Cezar, Gaius, Traian si Virgil, numele de Moise si Sf. Paul, numele de Aristotel, Plato si Euclid au o semnificatie si valoare, acolo este Europa. […] Cu alte cuvinte, e remarcabil faptul ca natiile Europei nu se definesc nici prin rasa, nici prin limba sau obiceiuri, ci prin deziderate si idealuri.”

Stiai ca pisica neagra, trifoiul cu patru foi, buburuza, potcoava, stelele cazatoare, cifra 13, trecerea sub o scara, spargerea unei oglinzi sunt superstitii des intalnite in intreaga Europa?

Cateva lucruri pe care le-a facut Uniunea pentru cetateanul european de rand:

 • usurarea conditiilor de calatorie in Europa

 • posibilitatea de a trai si munci in strainatate

 • oportunitai de schimburi si studii in strainatate

 • zboruri mai ieftine

 • tarife mai mici la convorbirile telefonice intre statele membre

 • etichetarea unitara a alimentelor – ingrediente modificate genetic, aditivi si alte E-uri

 • protejarea democratiei – o valoare impartasita a tuturor statelor membre

 • shopping fara frontiere

 • o moneda comuna

 • presiuni fata de guverneme nationale pentru a implemneta diferite masuri de protectie a mediului

 • abolirea pedepsei cu moartea e obligatorie in toate tarile membre anterior aderarii

 • reglementari aeriene privind siguranta zborurilor si compensatii in caz de intarzieri

 • recunoasterea permiselor de conducere europene

 • o legislatie mai buna privind drepturile omului

 • programe de cercetare comune la nivel european

 • o voce mai puternica in domeniul afacerilor internationale

 • mai multa asistenta pentru dezvoltare internationala

 • si nu in ultimul rand, schimburi de tineret si Serviciul European de Voluntariat pentru tinerii europeni!

Limbile Europei

Europa este un continent cu o mare diversitate de limbi. Uniunea Europeana are in prezent 23 de limbi oficiale si, pe masura ce se extinde, numarul acestora va continua sa creasca. Mai mult decat atat, Uniunea are peste 60 de comunitati indigene vorbitoare de limbi regionale sau minoritare.

Limbile din Europa continua sa evolueze, odata cu numeroasele limbi straine aduse pe continent de comunitatile imigrante. In marile orasele multiculturale ale Europei se vorbesc in prezent sute de limbi. Politicile lingvistice europene au fost elaborate astfel incat sa respecte diversitatea lingvistica, sa promoveze multilingvismul si, atunci cand este necesar, sa protejeze limbile aflate in pericol.

Majoritatea limbilor europene moderne au evoluat din limba proto-indo-europeana. Limbile albaneza si greaca fac de asemenea parte din familia limbilor indo-europene, insa nu se inrudesc cu nici o alta limba. Limbile estona, finlandeza si maghiara apartin sub-familiei fino-ugrice. Iar malteza este o limba semitica, cu radacini arabe, in timp ce pentru limba basca nu s-a putut dovedi vreo legatura cu orice alta familie de limbi.

Vrei sa iti exersezi abilitatile de a invata limbi straine? Intra pe www.bbc.co.uk/languages.

Despre www.voluntareuropean.ro | Despre Tineret in Actiune | Linkuri utile | Ne sustin