UNDE SI CUM POTI FI VOLUNTAR ?


Ti-ai identificat deja un domeniu care te intereseaza, vrei sa devii voluntar si nu stii incontro sa o apuci? Ai mai multe optiuni:

  • Sa verifici daca in localitatea ta exista un centru de voluntariat, care sa te indrume catre o organizatie care activeaza in domeniul tau si care are nevoie de ajutor in momentul de fata. Un centru de voluntariat este interfata de legatura dintre cei care vor sa-si ofere timpul ca voluntari si nevoile comunitatii sau ale organizatiilor din comunitate. De aceea, te poate indruma inspre organizatii care cauta voluntari pentru proiectele lor aflate in derulare. Gasesti lista centrelor de voluntariat din Romania la acest link.
  • Sa cauti anunturi de recrutare postate de organizatii sau institutii care cauta activ voluntari in acest moment. Cateva site-uri la care poti gasi listate astfel de oportunitati le gasesti aici.
  • Sa iti intrebi prietenii, colegii si cunstintele daca cunosc sau au colaborat cu organizatii care au programe comunitare. Unii dintre ei e posibil sa activeze ca voluntari in unele organizatii sau sa cunoasca persoane care au facut acest lucru. Nu uita, cea mai buna recomandare vine intotdeauna de la oameni pe care ii cunosti si voluntarii sunt cei mai convingatori ambasadori ai unei organizatii! Ce dovada mai buna poti avea despre valoarea unei organizatii decat faptul ca sunt oameni care isi ofera voluntar timpul si energia pentru a contribui la programele pe care aceasta le deruleaza in comunitate?
  • Sa cauti cu ajutorul motoarelor de cautare pe internet o organizatie sau o institutie care activeaza in domeniul tau de interes si sa ii abordezi direct. Inainte de a-i contacta, prin email sau in persoana, e bine sa te documentezi un pic cu privire la misiunea si programele organizatiei si sa te gandesti ce anume ai putea sa le oferi din cunostintele, abilitatile si talentele tale. Poti face acest lucru acesandu-le pagina de internet, parcurgand stirile si programele lor si mai ales rapoartele anuale.
  • Poti cauta si urmari listele de discutii de profil sau poti urmari stirile privind activitatea, programele si realizarile organizatiilor nonprofit. Cateva surse bune de astfel de stiri sunt www.stiriong.ro, www.lumebuna.ro, www.eurodesk.ro si nu numai.
  • Daca simti ca domeniul care te intereseaza pe tine a insuficient acoperit, te poti gandi serios sa iti demarezi propriul proiect informal sau chiar propria asociatie, impreuna cu prieteni loiali entuziasmati de aceeasi cauza. Nu uita, Comisia Europeana prin Programul Tineret in Actiune sprijina initiativele tinerilor! Intra pe site-ul www.tinact.ro pentru a te inspira din alte intiative ale tinerilor si pentru a afla mai multe despre program.
  • Daca esti interesat de programe comunitare in Europa, nu uita ca SEV - Serviciul European de Voluntariat ofera tinerilor intre 18 si 30 de ani oportunitatea unui stagiu de voluntariat intre cateva saptamani si 1 an in tari europene si partenere! Citeste mai multe despre SEV aici.
Despre www.voluntareuropean.ro | Despre Tineret in Actiune | Linkuri utile | Ne sustin