CE COMPETENTE POTI DOBANDI PRIN VOLUNTARIAT ?

Voluntariatul poate fi o sursa foarte bogata de invatare, atunci cand exista atat dorinta de a invata din partea voluntarului, cat si preocupare pentru motivatia voluntarului din partea organizatiei la care acesta activeaza. Implicandu-se in diverse proiecte si activitati, lucrand in echipa sau de unii singuri, confruntandu-se cu diverse situatii si probleme, voluntarii dobandesc implicit noi abilitati, noi cunostinte, noi atitudini - intr-un cuvant, noi competente.

In timp ce altruismul, preocuparea pentru cei din jur si pentru diverse subiecte cu impact comunitar este cea mai evidenta motivatie pentru a devei voluntari, pentru multi tineri este deosebit de motivanta oportunitatea de a dobandi noi abilitati utile pentru a-si gasi un loc de munca sau posibilitatea de a explora diferite optiuni de cariera. Activitatile de voluntariat pot avea un impact puternic asupra traiectoriei profesionale a unui tanar. Dintre toate tipurile de invatare informala si non-formala, voluntariatul este cea mai complexa modalitate de a invata, de a te dezvolta si de a impartasi cele invatate.

Ai trait deja experienta unui interviu de angajare? Daca da, cu siguranta ai intalnit intrebari care merg dincolo de studiile tale, referitoare la modul in care lucrezi in echipa sau individual, modul in care faci fata unui termen limita, modul in care rezolvi o anumita problema sau modul in care te comporti intr-o anumita situatie. Chiar daca nu ti-au fost formulate ca atare, poti fi sigur ca in spatele anumitor intrebari s-au aflat rationamente privind capacitatea ta de a face fata stresului, de relationare cu cei din echipa, de a duce la capat o sarcina si asa mai departe. Desigur ca poti raspunde elocvent si poti fi convingator raportandu-te la situatii din viata ta personala sau la situatii ipotetice; insa nu ti-ar placea, totusi, sa poti dovedi aceste lucruri cu fapte si experiente concrete?

Acea mult ravnita „experienta” de care toata lumea are nevoie in CV atunci cand aplica la un job nu poate fi, din pacate, obtinuta in nici un fel de institutie de invatamant, insa nici stand acasa sau distrandu-te cu prietenii. Voluntariatul, in schimb, iti ofera oportunitatea de a imbina munca intr-un proiect concret, aplicat in comunitate, si deci de a dobandi experienta practica de care ai nevoie, cu socializarea si relationarea cu persoane si situatii deosebit de diverse. Experientele de lucru si de relationare pe care le vei trai pe parcursul implicarii tale ca voluntar se pot dovedi o excelenta sursa pentru atunci cand vei fi pus in fata faptului de a-ti dovedi intr-un fel sau altul valoarea, competentele, atitudinile. Poate va fi in fata unui angajator sau poate chiar in fata unei comisii de admitere intr-o institutie de invatamant. Oricum, important e sa fii pregatit sa demonstrezi aceste competente pe care tu le detii.

Unele organizatii ofera voluntarilor lor instruire in anumite subiecte de interes pentru derularea in bune conditii a activitatii acestora sau oportunitatea de a participa la diverse cursuri sau scoli de vara in subiecte conexe activitatii lor sau pur si simplu pentru a-i ajuta in dezvoltarea lor personala si pentru a-i motiva. Alte programe si activitati de voluntariat, in schimb, nu necesita instruire prealabila sau nu au posibilitatea de a-si motiva voluntarii in acest fel. Dincolo de aceste instruiri la care au acces, voluntarii invata mult mai multe din experienta lor practica directa din cadrul activitatilor. Majoritatea programelor si a activitatilor de voluntariat nu sunt concepute pentru a propune obiective de invatare specifice voluntarilor pe care ii implica, ci sunt axate pe nevoile comunitatii. O exceptie ar fi, de exemplu, chiar programul Serviciul European de Voluntariat, care este conceput special pentru a tine seama de obiective de invatare adresate voluntarilor SEV. Insa chiar si activitatile obisnuite de voluntariat rezulta in dezvoltarea personala a voluntarilor, de exemplu prin cresterea increderii in sine sau a abilitatilor de relationare interpersonala sau printr-o raportare mai matura la propria responsabilitate intr-o comunitate. Indiferent de instruirea pe care o primesc sau nu, voluntarii spun, adesea, ca au invatat indirect, prin experienta lor concreta, prin interactiunile pe care le-au avut sau prin observarea altora sau a situatiilor in care au fost implicati pe parcursul activitatilor.

Cateva competente pe care, mentioneaza voluntarii, le-au dobandit pe parcursul implicarii lor in proiecte si activitati de voluntariat sunt:

- competente generale precum comunicare in scris sau verbal – in limba materna sau intr-o limba straina, relationare cu beneficiari / sponsori / autoritati / mass-media / personalitati publice, etc., negociere, cooperare, asumarea responsabilitatii, luarea de initiativa, rezolvarea de probleme, gestionarea conflictelor, lucrul in echipa, leadership, comunicare interculturala, buna gestionare a timpului de lucru, etc.

- competente legate de sarcini specifice precum redactare de documente, scrierea de proiecte, contabilitate primara si gestionarea de fonduri, documentare, competente administrative, animatie socio-culturala, organizare de evenimente, lucrul cu diverse tehnnologii moderne, etc;

Mai mult decat atat, voluntariatul te poate ajuta sa iti dezvolti noi atitudini fata de cei din jur si fata de lumea care ne inconjoara: civism si participare la viata publica, toleranta, deschidere culturala, preocupare fata de mediul inconjurator, etc.

Crezi ca vei avea nevoie de unele dintre aceste competente in viata ta de adult si pentru parcursul tau profesional? Noi credem ca da!

Daca nu te-am convins inca, rasfoieste publicatia din stanga, in care am adunat marturii reale ale unor voluntari care au simtit beneficiile implicarii in activitati de voluntariat pentru cariera lor profesionala si academica, cat si marturiile unor specialisti HR si ale unor cadre didactice!

 

 

Portofoliul tau de dovezi

Ca sa poti sa si dovedesti aceste competente acumulate, e bine sa te gandesti la modalitatile pe care le ai la dispozitie de a culege si pastra intr/o forma organizata aceste dovezi - noi iti propunem un portofoliu de dovezi. Acesta este de fapt o colectie de documente de diferite tipuri care vorbesc despre cine esti tu si ce stii sa faci. Ca experienta ta sa nu fie trecuta cu vederea, merita sa colectionezi dovezile experientelor tale, dovezile invatarii tare, pentru ca oamenii cu competente sunt oameni cautati, in toate domeniile vietii.
Pentru a-ti construi un portofoliu de competente, trebuie  sa parcurgi urmatorii pasi:

 1. Planificare si organizare: mai intai te gandesti ce competenta vrei sa iti demonstrezi, care este cea mai relevanta in functie de locul de munca pe care vrei sa il dobandesti sau de domeniul de activitate in care vei folosi portofoliul creat. Apoi iti planifici acest proces de colectare a dovezilor: cat timp ii aloci, ce resurse, cu cine te poti sfatui, de la cine poti cere sprijin.
 2. Colectarea dovezilor: aici incepi sa strangi diverse documente care crezi tu ca demonstreaza faptul ca tu ai invatat ceva, ca detii o competenta, ca stii sa faci mai bine ceva anume sau ca ti-ai dezvoltat o anumita atitudine. E foarte important sa ai in aceasta etapa un mentor, un facilitator, o persoana care te cunoaste si te poate indruma in acest proces. Vei identifica toate ocaziile in care ai invatat ceva legat de acea competenta, vei transforma invatamintele in competente, gandindu-te cat de bine poti sau stii sa faci acel lucru, vei colecta dovezile si le vei selecta si ordona intr-un portofoliu – un dosar de acte si obiecte, in functie de specificul competentei pe care doresti sa o demonstrezi.

Ce fel de acte ai putea strange intr-un portofoliu de competente?

 1. Diplome, certificate de participare, atestate
 2. Fotografii relevante
 3. Extrase din proiecte pe care le-ai scris sau din rapoarte aferente acestor proiecte
 4. Mesaje electronice, scrisori care atesta rolurile si responsabilitatile tale in cadrul unui proiect
 5. Scrisori de recomandare si adeverinte primite in diferite proiecte si activitati
 6. Extrase din lucrari pe care le-ai elaborat, studii, cercetari, eseuri
 7. Declaratii ale unor terte persoane despre tine, abilitatile tale, implicarea ta concreta intr-un proiect sau altul
 8. Produse rezultate in urma muncii tale (de exemplu, afise create, un site, produse artizanale)
 9. Marturii ale beneficiarilor muncii tale
 10. Extrase din interviuri pe care le-ai dat tu
 11. Extrase din marturiile colegilor sau sefilor tai despre tine (materiale scrise, audio sau video)

De ce iti este util sa iti creezi un astfel de portofoliu al competentelor?

 • Vei intelege ce te impulsioneaza, ce tip de activitate iti este potrivita pentru a acumula cat mai mult
 • Vei avea o dovada a ceea ce ai invatat si a valorii muncii tale de voluntariat – pe care sa o poti prezenta si altora
 • In urma constientizarii a ce ai invatat si ce stii sa faci mai bine, poti sa iti creezi un plan de dezvoltare personala, insistand pe acele competente pe care inca mai consideri ca e nevoie sa lucrezi in viitor
Despre www.voluntareuropean.ro | Despre Tineret in Actiune | Linkuri utile | Ne sustin